wlasnie szukałem i słabo zeby cos konkretnego było...
[O1] Wymiana sprzęgła i dwumasa na zamach G60 i sprzęgło AGR
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez [email protected]wlasnie szukałem i słabo zeby cos konkretnego było...
- koło zamachowe od G60 nr katalogowy VW 037 105 273C
- kompletne sprzęgło (tarcza, docisk, łożysko) 228mm, 28 zębów, nr kat. Sachs 3000 332 001
- śruby do mocowania koła zamachowego mają nr katalogowy N 101 010 01
- śruby do mocowania docisku (od G60) mają nr katalogowy N 902 061 03
koło może być jeszcze chyba od 1Z i/lub jakiegoś transportera.
Komentarz
-
-
To efekt wyważania w fabryce. Kupować :-)OII RS BMN - 205KM@435Nm by R-Performance :-)
SPRZEDAJĘ NA OLX: http://olx.pl/oferty/uzytkownik/1G8sP/
Komentarz
-
-
I po przeszczepie, dołączam do grona zadowolonych użytkowników zestawu jednomas + G60 w ASV. :szeroki_usmiech
Dla potomnych, może kilka słów o objawach mojej uszkodzonej dwumasy: kilkusekundowe wibracje silnika chwile po odpaleniu, metaliczny dzwięk przy gaszeniu (początkowo potraktowany jako efekt faktycznie uszkodzonego siłownika klapy gaszenia), przy włączonym silniku na półsprzęgle metaliczne dźwięki. Co ciekawe, nie odczuwałem żadnych drgań w budzie, ani na drążku zmiany biegów. Samo sprzęgło ślizgało, ale nie zawsze.
Po przeszczepie jeździ się lepiej, żadnych różnic w komforcie nie odczuwam. Podsumowując polecam. :twisted:
Komentarz
-
-
Pytanie do ekspertów.To koło jest ok:
Może jeszcze obskoczę okoliczne szroty i uda mi się wyrwać taniej. Tylko czy takie koło może być w jakiś sposób uszkodzone? Na co zwrócić ewentualnie uwagę przy szukaniu?
Od czasu do czasu na półsprzęgle mam głośny metaliczny pisk szczególnie pod obciążeniem, jak jest zimniej to telepie silnikiem po odpaleniu i przy toczeniu się auta czasem silnik wpada w dziwne drgawki. Możliwe, że to dwumasa, auto ma już 300 tyś i jest po lekkim modzie.
Druga sprawa, to gdzie we Wrocławiu, Świdnicy lub okolicach ktoś mi to porządnie zmontuje tak, żeby to jeździło jak należy?
Komentarz
-
-
parasite, zapewne pada zarówno sprzęgło, jak i dwumasaKoło jak najbardziej OK. Jak zakupisz, możesz oddać gdzieś do zabielenia jeszcze, żeby je odświeżyć.
Jest: Kodiaq 2024 2.0 TSI 4x4 DSG Sportline, Nissan Patrol 2.8 1992 Long, Ford Mustang 4.6 V8 2010
Było: Audi S6 Avant Quattro 4.2 340KM 420Nm, Octavia 2 2.0 TDI BMM 230KM 490Nm, Ford Mustang 3.7 2012 350KM, Nissan Patrol 2.8 1995 Long, Opel Astra G 1.6
Komentarz
-
-
parasite, koło jest OK, z tym zabielaniem to trzeba czasem tylko lekko papierem przetrzeć. poproś o więcej zdjęć, to się zobaczy. z założeniem poradzi sobie każdy ogarnięty mechanik. to nie jest jakaś wielka filozofia. tylko śruby do zamachu i sprzęgła kup nowe w ASO, bo stare się rozciągają przy zakładaniu.Black Pearl, Elegance & RS LOOK
@ by Tune-up Gdańsk
TDI VP++ i jeszcze rośnie
Antek
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Tony065parasite, koło jest OK, z tym zabielaniem to trzeba czasem tylko lekko papierem przetrzeć. poproś o więcej zdjęć, to się zobaczy. z założeniem poradzi sobie każdy ogarnięty mechanik. to nie jest jakaś wielka filozofia. tylko śruby do zamachu i sprzęgła kup nowe w ASO, bo stare się rozciągają przy zakładaniu.
Komentarz
-
-
Bialy, foxtrzysta, w sumie to są dość stare części i nie ma co się spodziewać oślepiającego blasku, ale aktualnie to co znalazłem, to wygląda jak stare ciężarki. chyba długo leżały na powietrzu. jak nie macie ciśnienie na swap, to trzeba szukać czegoś w miarę czystego. lekki nalot rdzy jest do zaakceptowania, ale jak jest grubo, to trzeba dać do zabielenia, a to i koszt dodatkowy i nie każdy umie zrobić poprawnie. swoje koło 1M musiałem przetrzeć pro forma drobnym papierem i tyle. powodzenia w szukaniu. zawsze można podesłać fotki/linka z pytaniem na forum.Black Pearl, Elegance & RS LOOK
@ by Tune-up Gdańsk
Antek
Komentarz
-
-
foxtrzysta śliczne jestKupiłem takie samo i zabielenie zrobiłem raczej tylko dla spokojności sumienia (30zł).
OII RS BMN - 205KM@435Nm by R-Performance :-)
SPRZEDAJĘ NA OLX: http://olx.pl/oferty/uzytkownik/1G8sP/
Komentarz
-
-
Tony065, dzięki za info. Nie mam ciśnienia, więc jak wyzdrowieje to przejadę się po okolicznych złomach i poszukam w miarę czystego kółka.
Dzisiaj zauważyłem ciekawą rzecz. Po odpaleniu auta, miałem lekkie falowanie obrotów jak zwykle na zimnym, ale zwróciło moją uwagę to, że gdy wciskałem sprzęgło i je puszczałem to obroty lekko zafalowały. Sprawdzałem kilkukrotnie i za każdym razem tak było. Bawiłem się tak klika razy i nawet jak się wsłuchać to słychać było leciutki, ledwo słyszalny stuk podczas puszczania sprzęgła. Do tego im zimniej tym większych drgawek dostaje zimny silnik po odpaleniu przez kilka sekund.
Czy takie objawy jednoznacznie już wskazują na sprzęgło i dwumasę? staram się tą wymianę odłozyć w czasie bo w końcu auto jeździ jak zwykle, ale chyba będę musiał w końcu znaleźć jakiegoś dobrego mechanika i to zrobić. Większość raczej mówi, żeby wsadzać dwumasę ehm :roll:
Komentarz
-
-
parasite, znajdź tu kogoś, kto ma 1-masę i marudzi. czy ci co Tobie doradzają 2M mają jakiś udział w kosztach :?: ile chcą Ci do tego dołożyć :?: zapewne jest to w drugą stronę i dlatego "polecają". zaufaj kolegom z forum.
aha, te objawy, stuki itd. to norma. ja zwlekałem do momentu wyczuwalnego uślizgu sprzęgła. w sumie graty już były, czekałem tylko na wolny kanał i do roboty.Black Pearl, Elegance & RS LOOK
@ by Tune-up Gdańsk
Antek
Komentarz
-
-
Nom ja mam założony jednomas od G60 i sprzęgło AGR jakieś dobre pół roku i nic się nie dzieje autko lepiej według mnie jeździ na takiej konfiguracji. Minus to tylko hałas powiedzmy przy 60km/h na piątym biegu że buczy bo nie tłumi drgań tak jak to robi koło dwumasowe, ale kto jeździ na takim zestawie na wysokich biegach przy małych prędkościachSKODA OCTAVIA TOUR
1,9 TDI 130PS 295Nm SLX ELEGANCE
BLACK COMBII
SOFT by BRK -TUNING + JEDNOMAS G60
Komentarz
-
-
Koledzy, przeglądałem sobie ofert sklepów i znalazłem taki zestaw MAXGEAR (wiem, że to tylko pakowacz, ale nowe) za 620 więc w sumie to wychodzi tyle samo albo i mniej jakbym miał wziąć używane koło
Jest jeszcze zestaw NATIONAL CK9782 za 880zł
Miał ktoś z tym do czynienia? Podejdzie plug&play?
Komentarz
-
-
parasite, pewnie ktoś tam miał do czynienia z w/w zestawami i teraz szuka przyczyny awarii. weź kup stare ORI sztywne koło i nowe sprzęgło Sachs + śruby w ASO i po kłopotach. koszt to ze 600zł, tak na szybko.Black Pearl, Elegance & RS LOOK
@ by Tune-up Gdańsk
Antek
Komentarz
-
Komentarz